Emberközpontú gondolkodása teszi Őt igazán naggyá - Történetek (2014)

Csak a hála könnyeivel küszködve lehet Dóczi Professzorról történetet írni. A mi történetünk 1992-ben kezdődött, amikor is az 55 éves anyámnál agydaganatot diagnosztizáltak Ajkán. Szerencsére a kisvárosi neurológusunk, Dr. Vigh Éva jó kapcsolatban volt a professzorral, és hozzá irányított bennünket segítségért, mondván készüljünk fel minden eshetőségre. Ha műthető a daganat a legjobb kezekbe adja anyánkat, mert Pécsett mindent meg fognak tenni a gyógyulásáért, ha nem műthető, fel kell készülnünk a legrosszabbakra.

Egy röpke hét alatt a Pécsi Idegsebészeti Klinikán megállapították, hogy az agyburokból kifejlődött teniszlabda nagyságú jóindulatú daganat van anyám fejében, melyet minél előbb el kell távolítani, mert komoly agyműködési zavarokat fog rövid időn belül okozni és teljesen le fog épülni. Beleegyeztünk a műtétbe, esélyt kellett adnunk az életre, bár a szövődmények kockázata 20 % volt. Ez a történetünk „happy end” –del végződött, édesanyám 78 éves ma, idősotthonban él és húsz évig az agyműtét után teljes értékű életet élhetett, köszönhetően Dóczi professzor és stábja szakértelmének, odaadó munkájának.

Férjem villanyszerelőként bányában dolgozott 33 éven át, a nehéz fizikai munka következtében gerincében sérv sorozat (4 db gerincsérv) alakult ki. Elviselhetetlen fájdalmakat okozott a betegsége, mozgása labilissá vált, a mindennapi élet már elviselhetetlen volt 2006. őszére számára, ekkor 46 éves volt. Szerencsénkre ismét rátaláltunk Dóczi professzorra, a megmentőnkre. Ahogy beszélni tudtunk vele, másnap fogadott bennünket, átnézte férjem leleteit és néhány napon belül már túl is voltunk sikerrel a műtéten. Gerincproblémája szinte teljesen megoldódott, fájdalom csak nagyon ritkán (évente egy-két alkalommal) jelentkezik, a mai napig teljes életet él. Aktív nyugdíjas, rengeteg fizikai munkát végez, szőlőt művel, barkácsol.

Dóczi professzornak és csapatának köszönhetem, hogy az anyám még él, a férjem pedig egy boldog nyugdíjas. A hivatása iránti elkötelezettsége, alázatos személyisége, emberközpontú gondolkodása teszi őt igazán naggyá, példakép az orvostársadalomnak. Véletlenül találtam rá az Astellas - közönségdíjra az interneten, mert éppen a Dóczi professzor úrnak a segítségére van ismét szükség, kolléganőm 52 éves testvérénél diagnosztizáltak agydaganatot. Tollat kellett ragadnom, mert ő feltétlenül érdemes a Astellas díjra.

Forrás: http://evorvosa.astellasdij.hu/candidates/832